Big Peat, onze favoriete bebaarde bewoner van Islay, viert zijn tiende verjaardag! Dat is een feestje waard, en daarom brengt Douglas Laing nu een speciale 10-jarige editie van Big Peat uit.
Toen Big Peat in 2009 het levenslicht zag, baarde (no pun intended) deze blended malt opzien door de toevoeging van een wel heel bijzondere whisky. Naast Caol Ila, Bowmore, Ardbeg en andere Islay whisky's, zat er destijds ook Port Ellen in de mix.
Port Ellen is een gesloten distilleerderij, en is (zeker tien jaar na de lancering van Big Peat) een van de meest exclusieve whisky's ter wereld. Volgens de website van Douglas Laing gebruiken ze tegenwoordig nog steeds Port Ellen. Een groot aandeel al het niet zijn, maar toch...
Big Peat heeft normaal gesproken geen leeftijdsaanduiding, maar voor deze speciale verjaardagseditie wordt een uitzondering gemaakt. Bij de Big Peat 10 wordt ook een speciaal boekje geleverd, met daarin het verhaal van Big Peat. Wereldwijd zijn er maar iets meer dan 10.000 flessen beschikbaar.
Officiële proefnotities
Geur: Turfrook, vochtige aarde en bladeren met een peperige warmte.
Smaak: Gerookte gerst en as van de barbecue met zeezout en een leerachtige zoetheid.
Afdronk: Lang met bacon, tabak, geroosterde marshmallows en gebrand hout.