De Crusted port vormt een mooie aanvulling op de meer bekende Vintage port en de Late Botteled Vintage port. Crusted port wordt gemaakt van een blend van verschillende ports die de kwaliteit hebben van een Vintage port en afkomstig zijn van 2 of 3 oogstjaren. Deze ports hebben ieder afzonderlijk een rijping op kleine eikenhouten vaten ondergaan voordat ze worden samengevoegd. De Crusted port wordt niet geklaard en gefilterd, waardoor aroma’s zoveel mogelijk worden behouden en de wijn een mooie complexiteit opbouwt. Na botteling rijpt de wijn nog 3 jaar op de fles.
De Crusted heeft het karakter van een Ruby port. Hij heeft een intense, donkerrode kleur. De neus is complex met aroma’s van donkere pruimen, kersen en een vleugje mint. Vol en intens van smaak, met mooie tannines en tonen van donkere chocolade. Een wijn die nu al mooi op dronk is, maar nog jaren kan ouderen.
Omdat er (zoals de naam aangeeft) altijd wat bezinksel in de fles zit is het belangrijk om de wijn te decanteren voordat hij geserveerd wordt.