Louis Jadot - Gevrey-Chambertin
Louis Jadot werd in 1859 opgericht door Louis Henry Denis Jadot. Van oorsprong was het vooral een handelshuis, maar tegenwoordig bezit het meer dan 225 hectare eigen wijngaarden. Het totale assortiment omvat wijnen uit Chablis, Côte d’Or, Côte Chalonnaise, Mâconnais en Beaujolais, in het laatste geval meestal gemaakt op het eigen Château des Jacques. Uitgangspunt bij alle wijnen is dat iedere wijngaard zijn kenmerken heeft en dat het terroir dus leidend is. Om die reden laat men de natuur zoveel mogelijk haar gang gaan en streeft wijnmaker Frédéric Barnier er naar om tijdens het vinificatieproces zo weinig mogelijk ingrepen te doen. Hierdoor bestaat er niet zoiets algemeens als een ‘Jadot-stijl’, maar heeft elke wijn van Louis Jadot zijn eigen karakter.
Klimaat & Terroir
Een landklimaat met warme zomers en koude winters, met zanderige en granieten grondsoorten.
Vinificatie
De druiven worden met de hand geplukt. Na de alcoholische vergisting vindt er 12-15 maanden houtlagering plaats.
Druiven
Pinot Noir
Alcoholpercentage
13%
Geur & Smaak
De wijn is geparfumeerd, met zacht rood en zwart fruit. De smaak is rond, met heerlijke, zijdezachte tannines en een voortdurende afdronk.
Serveersuggestie
Te serveren bij lamsbout, wild paté of stevige kazen.
Weetje
Kenmerkend voor Gevrey-Chambertin is dat de wijn pit heeft: dit vraagt om geduld, of om een stevige begeleider.