De ontstaansgeschiedenis
Op 1 maart 2021 kwam de basis voor deze batch 02 bij ons op de stokerij: onklaar bier gemaakt volgens onze receptuur door meesterbrouwer Gerti van Hal van Brouwersnös uit Groenlo. In de weken daarna is dit materiaal gestookt op onze koperen stookinstallatie tot een mooie ronde moutwijn. Doordat onze machine veel kopercontact heeft tijdens het stoken van de whisky, is deze heel zuiver en zacht van smaak. De in twee keer gestookte moutwijn van in totaal 210,6 liter a 55%, hebben we op 13 april 2021 op een Frans Eiken vat van Tonnellerie Taransaud uit Beaune in de Bourgogne, Frankrijk, gelegd. De inhoudsmaat van het vat bedroeg 225 liter. Van 2005 tot 2018 is hier rode garnatxa-wijn op gelagerd bij Spaanse wijnmakerij Genium, die op het Catalaanse platteland haar wijngaarden heeft tussen Lleida en Tarrgano, in het dorp Poboleda in de streek Priorat. Het wijnhuis heeft de D.O.Q. status.
We konden dit vat verwerven in het voorjaar van 2019, waarna we het vat een kleine twee jaar, onder uitstekende vatcondities, bewaard hebben. De smaak van rode wijn is hierdoor wel minder terug te vinden. Batch 03 Squaremountains Whisky is daarmee een single malt én single cask whisky.
Op 11 juli 2024 hebben we de 210,6 liter à 55%, die in april 2021 op vat ging, uit het vat gepompt. Daarmee had het distillaat 1184 dagen op vat gelegen, dus ruim meer dan 3 jaar en 1 dag. Het resultaat was qua hoeveelheid enigszins teleurstellend: 180 liter a 54,5%. Een flinke Angel share van bijna 15%, dat is 5% per jaar. De warme zomers van 2021 en 2022 zijn daar zeker debet aan. De kwaliteit was echter uitstekend.
Van vat naar fles
De verwerking van het distillaat verliep als volgt. In alle rust is de inhoud in meerdere stappen in 14 dagen naar een drinksterkte van alc 46% vol. gebracht en heeft de whisky nog tot 7 augustus gehuwd. Op die dag zijn alle 307 flessen van 70 cl gebotteld.
We hebben deze Squaremountains Whisky Batch 03 van een frisgroen labeltje op de fles en de doos voorzien. Deze kleur past heel goed bij de kleur van de garnatxa (grenache) wijnbladeren in het vroege voorjaar.
De kleur/geur/smaak/afdronk notities
Kleur: donkergoud
Geur: chipolatapudding, bosbessen/blauwe bessen, rozijnen, gesmolten karamel, vanille, wentelteefjes en een zweem van sinaasappelschillen
Smaak: abrikozen, drop
Afdronk: een gekarameliseerde zachte afdronk, hout