De Caracolete is een wijn die wordt gemaakt van oude wijnstokken en spontaan vergist met hele bessen.
Vinificatie
2015 was een nat jaar, met regen in de winter en de lente. Dit leidde tot vertraagde ontluiking, 15 dagen later dan in het voorgaande jaar, waardoor de hele vegetatieve cyclus werd vertraagd. De zomer was niet zo heet als gewoonlijk, met koele nachten in de laatste twee weken van augustus.
De oogst begon eind augustus in de oude wijngaarden. De vrucht vertoonde een zeer goed uitgebalanceerde rijpheid, met uitstekende suikergehaltes en relatief hoge appelzuurgehalten, wat zorgt voor een goede pH-waarde en een hoge totale zuurgraad.
De Caracolete Branco 2015 werd geproduceerd met druiven van een oude wijngaard op een heuvel. Het werd gevinifieerd in roestvrij staal, waarbij de wijn een maand op de schil gist, daarna door malolactische gisting en tenslotte een rijpingsperiode van 5 jaar. Het werd ongefilterd gebotteld.
Beleving
De wijn vertoont bleke strotinten. In de mond vermengen uitgesproken aroma's van kalksteen zich met tonen van oranjebloesem. De hoge, citrusachtige zuurgraad tilt de wijn op om zijn unieke karakter te tonen: fris, complex, uitgesproken elegant en fijn. Een sobere en diep minerale afdronk besluit de wijn. Een serieuze en bijzondere wijn die in Bourgondische wijnglazen geserveerd moet worden.
Aanbevolen bij
Visgerechten, gebakken vis en kabeljauwgerechten. Het past heel goed bij Japans geïnspireerde gerechten, met alkalische en gejodeerde smaken (zoals Nori-zeewier).